یونولیت از چه موادی ساخته می‌شود؟ همان‌طور که می‌دانید، یونولیت یک ماده ساختمانی پرکاربرد و مقاوم است که به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردی که دارد، در صنعت ساخت‌وساز بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد. این ماده از ترکیب پلی‌استایرن و هوا تشکیل شده است و به‌واسطهٔ ساختار سلولی خاص خود، دارای خواص عایق حرارتی، عایق صوتی و سبکی است. فرایند تولید یونولیت به شکلی است که طی آن، تولیدکننده از ویژگی ذاتی مولکول‌های تشکیل‌دهندهٔ یونولیت نهایت استفاده را می‌کند. در این مقاله، به بررسی کامل نحوه تولید یونولیت خواهیم پرداخت.

مواد اولیه در تولید یونولیت

یونولیت یا پلی‌استایرن، انواعی از پلیمرهای ترموپلاستیک هستند که از استایرن به‌عنوان ماده اصلی تولید می‌شوند. استایرن نوعی هیدروکربن است که فرمول شیمیایی آن C6H5CH=CH2 است و از نفت خام به دست می‌آید. در فرایند تولید یونولیت، دو عنصر کربن و هیدروژن نقش اساسی را بازی می‌کنند.

به طور واضح، تولید پلی‌استایرن یا یونولیت تنها با قرارگیری کربن و هیدروژن کنار هم امکان‌پذیر نیست. برای این فرایند تولید، نیاز به یک آرایش مولکولی خاص است. این آرایش مولکولی با وجود پیوند دوگانه موجود در استایرن (styrene) امکان‌پذیر می‌شود. وجود پیوندهای دوگانه متعدد باعث واکنش استایرن‌ها با یکدیگر و ایجاد یک زنجیره پلیمری می‌شود. زنجیره پلیمری گفته شده با نام پلی‌استایرن یا همان  Polystyrene شناخته می‌شود.

ترکیبات یونولیت

عناصری مانند استایرن که دارای پیوند دوگانه هستند، به‌راحتی با یکدیگر ترکیب شده و یک‌ذره بزرگ‌تر را تشکیل می‌دهند. این فرایند به‌عنوان بسپارشدن یا پلیمریزاسیون شناخته می‌شود. در این فرایند، اتفاقات زیر رخ می‌دهد:

    ابتدا، پیوند دوگانه شکسته می‌شود.

    یک اتم هیدروژن از استایرن مجاور به یک سمت پیوند دوگانه متصل می‌شود.

    سمت دیگر استایرن نیز به سمت دیگر پیوند دوگانه‌ای که قبلاً شکسته شده بود، متصل می‌شود.

به‌این‌ترتیب، دو مولکول استایرن متصل شده و دوباره پیوند دوگانه شکسته می‌شود. این فرایند ادامه می‌یابد و استایرن‌های بی‌شماری به یکدیگر متصل می‌شوند. زنجیره مولکولی حاصل، یک پلیمر با نام پلی‌استایرن (Polystyrene) است.

تغییرات درون‌مولکولی یونولیت به چه صورت است؟

مرحله اصلی در تولید یونولیت شکستن پیوند دوگانه استرن است. عاملی که برای شکستن این پیوند استفاده می‌شود، به آن آغازگر پلیمرسازی معروف است. بنزویل پراکسید (C6H5COOOCOC6H5) یکی از رایج‌ترین آغازگرها است. هنگامی که فرایند بسپار شروع می‌شود، بنزویل پراکسید انرژی لازم برای ادامه فرایند را آزاد می‌کند.

برای درک عمیق‌تر روش تولید یونولیت، بد نیست بررسی کوتاهی از ماده پلاستیک و نحوه تولید آن داشته باشیم.

پلاستیک و تولید آن

برای اینکه درک بهتری از روش تولید یونولیت داشته باشیم، بیاید پلاستیک و روش تولید آن را موردبحث قرار دهیم. در این خصوص باید گفت پلاستیک‌ها از مشتقات هیدروکربن‌ها تشکیل شده‌اند. برای تولید پلاستیک، سوخت‌های طبیعی هیدروکربنی مانند زغال‌سنگ، گاز طبیعی، نفت خام و حتی نمک و شن استخراج می‌شوند. فرایند تولید پلاستیک در پالایشگاه‌های نفت با تقطیر و شکستن هیدروکربن‌های سبک انجام می‌شود. در این فرایند، هیدروکربن‌های سبک از ماده خام اصلی که شامل مجموعه‌ای از هیدروکربن‌های متصل‌به‌هم است، جدا می‌شوند.

مراحل تولید یونولیت

اکنون که با پلاستیک و مواد تشکیل‌دهنده آن آشنا شدیم، نوبت این است که به بررسی مراحل تولید یونولیت بپردازیم. در این خصوص باید گفت یونولیت یا EPS از زنجیره‌ای از مونومرهای به نام استایرن تشکیل می‌شود. این مونومرها با مقادیر بسیار کمی در گیاهان، سبزیجات، میوه‌ها، مغزها و حتی گوشت یافت می‌شوند. EPS از مشتقات بنزن و اتیلن تولید می‌شود. در مورد این موضوع پیش‌تر توضیحاتی ارائه شده است. در ادامه، به فرایند تولیدی که باعث ایجاد تغییرات در سطح مولکولی می‌شود، پرداخته می‌شود. مراحل تولید یونولیت EPS عبارت‌اند از:

مرحله پیش از انبساط

در فرایند تولید یونولیت، ارتباط زنجیره های پلی استایرن با بخار آب، باعث حجیم شدن و انبساط این زنجیره مولکولی می شود. در این مرحله، حجم زنجیره‌ها تا ۵۰ برابر افزایش می‌یابد.

 به زبانی ساده‌تر، یونولیت یک نوع ماده سبک و عایق است که از پلی‌استایرن تولید می‌شود. در فرایند تولید آن، مواد اولیه یعنی پلی‌استایرن، در تماس با بخار آب قرار می‌گیرد. با جذب بخار آب، زنجیره‌های پلی‌استایرن طی مرحله انبساط، حجم بیشتری پیدا می‌کنند. این انبساط زنجیره‌های مولکولی منجر به ساختار سبک و حجیم یونولیت می‌شود.

مرحله تهویه

در فرایند تولید یونولیت، مرحله تهویه یکی از مراحل حیاتی است که برای بهبود ویژگی‌های ماده و حذف هر گونه آب‌رسیده درون جاهای خالی صورت می‌گیرد. پس از اتمام فرایند تشکیل قطعات یونولیت، قطعات در یک محیط تهویه‌شدن قرار می‌گیرند. در این محیط، با استفاده از فشار و دما مناسب، هر گونه هوای موجود در ساختار یونولیت خارج می‌شود و جایگزین آن با هوای خشک و مناسب می‌شود. این فرایند تهویه باعث افزایش مقاومت ساختاری و عایقی یونولیت می‌شود و همچنین کاهش وزن و افزایش مقاومت به فشار را نیز به همراه دارد. مرحله تهویه، برای تضمین کیفیت و عملکرد بهتر یونولیت، بسیار ضروری است و در نهایت باعث ایجاد یک ماده سبک، مقاوم و عایق با خواص منحصربه‌فرد می‌شود.

آخرین مرحله، مرحله قالب‌سازی

زنجیره‌های پلیمری در ابتدا در قالب‌های مختلف قرار می‌گیرند که دارای اندازه و طرح متفاوتی هستند. سپس با استفاده از بخار گرم، زنجیره‌های پلیمری تغییر شکل می‌دهند. این عمل ادامه می‌یابد تا قالب به طور کامل پر شده و هیچ حفره‌ای باقی نماند. قالب‌ها به‌صورت سفارشی و با تنوع بسیاری ساخته می‌شوند. پس از اتمام فرایند، EPS تولید شده تقریباً ۹۸ درصد حاوی هوا است.

تولید یونولیت با استفاده از چه دستگاه‌هایی انجام می‌شود؟

در فرایند تولید یونولیت، ماشین‌های مختلفی استفاده می‌شود. اولین دستگاهی که به آن می‌پردازیم، دستگاه مخصوص صنعت بسته‌بندی است که وظیفه بسته‌بندی و انتقال محصولات یونولیت را برعهده دارد. سپس ما با ماشین مرحله پیش از انبساطی روبرو می‌شویم که نقش اصلی در تهیه یونولیت را دارد. این ماشین به‌منظور آماده‌سازی مرحله بعدی از فرایند، جهت استحکام‌بخشی به پلیمرها و اضافه‌کردن عوامل شیمیایی استفاده می‌شود. در مرحله بعدی، ماشین فرم زنی قالب‌ها، قالب‌های موردنیاز را تولید می‌کند. سپس ما به ماشین قالب‌زنی می‌رسیم که وظیفه پر کردن قالب‌ها با زنجیره‌های پلیمری را بر عهده دارد.

ماشین سیسنک سیلوی EPS نیز در خط تولید یونولیت استفاده می‌شود، که وظیفه حمل‌ونقل مواد اولیه و تغذیه قالب‌زنی را بر عهده دارد. همچنین، دستگاه بسته‌بندی محصولات یونولیتی فومی جهت بسته‌بندی و آماده‌سازی محصولات برای حمل‌ونقل نهایی استفاده می‌شود. و در نهایت، مبدل گرمایی به‌منظور اعمال حرارت و تشکیل قالب نهایی بر روی محصولات یونولیت بکار می‌رود. با استفاده از این ماشین‌ها، فرایند تولید یونولیت به‌صورت مکانیزه و مؤثرتر انجام می‌شود.

جدول مواد تشکیل‌دهنده یونولیت

خواص مقدار واحد
دانسیته 10 الی 25 KG/M3
ضریب برش(G) 21 KG/CM2
ضریب ارتجاعی(EC) 14 KG/CM2
تنش برش(SS) 1.7 KG/CM2
ضریب هدایت حرارتی 0.027 الی 0.029 KCAL/MHC
انتقال بخار آب 4 PERMS
دامنه تعادل حرارتی 82+ الی 118- C
مقاومت صوتی 20 DB

جمع‌بندی

در این مقاله سعی بر آن شد تا بررسی کاملی از مواد تشکیل‌دهنده یونولیت داشته باشیم. برای ارائه بهترین پاسخ به سؤال ” یونولیت از چی ساخته می‌شود ” ابتدا مواد تشکیل‌دهنده و فرمول شیمیایی آنها را نیز بررسی کردیم. همان‌طور که مطالعه کردید، یونولیت یکی از انواع پلیمرهای ترموپلاکستیک است که از استایرن تشکیل می‌شود. استایرن نیز نوعی هیدروکربن است که با فرمول شیمیایی C6H5CH=CH2 به دست می‌آید. در فرایند تولید یونولیت، کربن و هیدورژن نقش اساسی دارند.

در آخر مقاله نیز لازم به ذکر است که اگر قصد خرید یونولیت دارید، پیشنهاد ما به شما، شرکت ارغوان پوشش دیبا است. این شرکت با برخورداری از 15 سال سابقه در زمینه مشاوره و فروش انواع پانل‌های پلی‌کربنات و پانل‌های سقفی و دیواری در خدمت شما است. با استفاده از این شرکت، می‌توانید محصولات مدنظرتان را در قیمت‌هایی کاملاً اقتصادی خریداری کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

امید شیخیAuthor posts

دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت، علاقه مند به برنامه نویسی و هک و امنیت، اشنا با مباحث وب هکینگ و seo، نویسنده تخصصی در زمینه های تکنولوژی، ساندویچ پانل، پلی کربنات و...، عاشق یادگیری حرفه‌های جدید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *